Duurzaam wonen aan de Gaslaan in Den Haag

Festival het Circus in Park de Veradming Den Haag

Wij hebben met pijn in ons hart besloten om onze aardgasvrije woning aan de gaslaan te verkopen. Inmiddels hebben wij een appartement gevonden, dat wij wederom gaan verduurzamen. Daarom lijkt het mij een goed moment, om de bijzondere aspecten en kansen van deze woning aan de gaslaan op te schrijven. Niet alleen voor onszelf (opdat Cilou en ik niet vergeten aan welke toekomst wij bouwen) maar ook om anderen te inspireren om vooruit te kijken qua duurzaamheid en mobiliteit.

Hof der Verademing

Onze woning aan de gaslaan bevindt zich op de grens van het Regentesse- en Energiekwartier en maakt samen met 42 eengezinswoningen deel uit van het bouwproject ‘Hof der Verademing’. Het bijzondere aan dit bouwproject uit 2005 (Pierre Gautier & AM Vastgoed), is o.a. het spectaculaire uitzicht op het Vredespaleis tot aan de Haagse Tieten. Te midden van deze iconische Haagse bouwwerken vind je de energiecentrale (gasfabriek) en kijk je uit over het vernieuwde Park de Verademing.

Zonnepanelen met uitzicht op Park de Verademing in Den Haag
Onze zonnepanelen kijken net als wij uit op Park de Verademing

Gasvrij wonen op de Gaslaan

Tijdens de bouw (2005) was ons rijtjeshuis al volledig geïsoleerd en voorzien van HR++ glas. Het voordeel hiervan is dat je enorm bespaart op je energierekening en dat je ook nog eens een lagere hypotheekrente kan krijgen. Mede door deze besparingen in onze portemonnee ontdekten wij meer (subsidie)kansen. Zoals zelf energie opwekken met 15 zonnepanelen op eigen dak, maar ook onze woning gasvrij en comfortabel verwarmen via een warmtepomp en lage temperatuurverwarmingen.

De Gemeente Den Haag interviewt ons over en in onze gasloze woning.

Inmiddels hebben wij met zijn tweeën een energierekening van -22,12 euro bij energiecoöperatie Samen | om. Ja, je leest het goed, wij hebben een negatieve energierekening. 😀

Mini-bos in eigen tuin

In november 2019 hebben wij met de Tuiny Forest actie meegedaan van IVN en Sprinklr. Een Tuiny Forest is een inheems mini-bos van ongeveer zes vierkante meter. Hiermee hebben we een hele fijne plek gecreëerd voor bijen, vlinders en vogels. Daarnaast houden we zo onze tuin koel, vangen we water op bij stortbuien en gaan we verdroging van de bodem tegen. Zo draagt onze tuin weer een beetje bij aan het verbeteren van de Nederlandse biodiversiteit.

Tuiny Forest van IVN en Sprinklr
Het mini-bos in onze tuin begint langzaam te ontwaken (boven sfeerimpressie van Sprinklr)

Kans: elektrische auto opladen en ontladen met eigen zonnepanelen

Afgelopen winter heb ik de mogelijkheden verkend rondom elektrisch rijden op eigen stroom. Aangezien wij twee eigen parkeerplekken hebben, is het mogelijk om een laadpaal te laten plaatsen die aangesloten wordt op onze zonnepanelen.

Bovenstaande techniek is reeds te implementeren. Wat mij echt supergaaf lijkt is Vehicle 2 Grid / Vehicle 2 Home opladen en ontladen. Via deze methode gebruik je je auto niet enkel als vervoersmiddel, maar ook als thuisaccu.

Cilou en ik gebruiken onze auto echter te weinig voor woon- en werkverkeer om dit rendabel te krijgen. Maar wie zijn auto veelvuldig voor zijn werk dient te gebruiken en elektrisch wilt rijden is dit een mooie manier om zowel CO2 als geld te besparen. Deze duurzame mobiliteitskans geef ik graag door aan de volgende eigenaar van onze woning.

Bedankt, dat je tot hier hebt gelezen! Nee, dit was geen 1 april grap.

Ook interessant om te lezen:

Door René Wagenaar

Hallo, ik ben René en ik schrijf sinds 2012 over een groener, smakelijker en duurzamer Den Haag.